Hari Yang Indah Buat Syifa'

salam buat semua yang syifa sayangi..apa khabar?didoakan semoga sihat semuanya..amin..dah lama dah rasanya syifa tak mencoret dalam blog syifa' ni..hehe..rasa tercabar juga syifa' bila tgk toki, mak lang, ayah lang dan achik dah update blog mereka..hehe..blog abi tu, dikecualikanlah..mmg sejak azali lagi camtu..huhu..maaf abi..juz kidding (tapi mmg camtu pun blog abi tu)..

oklah, melalut lah plak syifa' ni..erm, sebenarnya syifa' nak citer ttg malam tadi..syifa' hepi sangat..sebab ummi ngan mak lang bersusah payah menganjurkan majlis kesyukuran buat syifa' dan iffah sempena hari lahir kami yang sudah mencecah 1 tahun..time kasih buat ummi ngan mak lang..tak lupa juga buat abi, toki, nenek, pakcik dan makcik semua..

kenangan terindah..

masa majlis tu, kebetulan syifa' ngan iffah pakai baju yang sama..warna merah..kami tak rancang pun..kuasa Tuhan kan..subhanalLah, cantik sungguh perancangan Allah..malam tu kami berhias comel2..ummi tocang tiga rambut syifa'..iffah plak, ibu dia buat 'pokok kelapa' kat kepala dia..kami berdua pakai topi..syifa' punyer warna pink..iffah punyer warna merah..topi ni, abi ngan ummi yang beli..time kacih ummi ngan abi..

iffah cool jer..syifa' nangis..syifa' tak sihat la..

malam tu, menu utama kami 'nasi beriani ayam boxing'..hehe..macam2 nama..sedap tau..erm, selain tu, kami jugak makan tembikai, makanan ringan, cempedak goreng dan air sunquick tropika kegemaran syifa'..cempedak tu, tok long syifa' yang bagi..tok long duk kat ghanu..banyak buah tok long bagi..rambutan dan buah pulasan pun ada..time kasih tok long..

makan berjemaah..rapatkan ukhuwah..

ops, satu lagi! malam tu ada jugak kek tau..sedapppp..cantikkkk..tapi syifa' tak boleh la nak bagi kawan2..sebab dah habis..hehe..erm, kek tu ummi ngan abi yang beli..ni yang syifa' sayang kat ummi ngan abi ni..muahhhh..

comelnyer kek ni..macam syifa' la..hehe..

oklah, kita stop citer ttg makanan..kite citer pasal lain ye..kawan2 nak tahu tak..malam tu syifa' sedih..sebab ayah ngah dan ayah teh takder..uwaaaaa..syifa' rinduuuu..ayah ngah dan ayah teh tak dapat balik sebab ada keje..takper lah..lain kali kiter jumpa ye, insyaAllah..erm, syifa' sedih jugak sebab badan syifa' tak sihat sangat..syifa' demam dan selesema..asyik meleleh je hingus kat hidung syifa'..tak selesa sangat syifa' rasa..takper, ia ujian dariNYA..syifa' terima seadanya..DIA uji syifa', tandanya DIA ingat pada syifa' kan..DIA sayang pada syifa'..alhamdulillah..apa2 pun, kita kena ingat, ujian tu adalah sunnatulLah..dalam hidup ini, kita tidak dapat lari daripada diuji..sebab Allah SWT telah berfirman di dalam Surah Al-Ankabut ayat 2, "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan, 'kami telah beriman', sedang mereka tidak diuji lagi.."

dikesempatan ini juga, syifa' nak mengucapkan time kasih pada ummi ngan abi sebab bagi hadiah istimewa buat syifa'..syifa' dapat baju baru..iffah pun dapat..baju kami sama, tapi design je yang berbeza sikit..time kasih jugak buat mak lang ngan ayah lang..syifa' dapat buku baru..tak lupa juga buat achik..nanti merajuk plak..time kasih achik atas 'scarf' pink yang cute..time kasih juga buat nenek ngan toki..sebab malam tu, nenek ngan toki yang sponser makan..

hehe..syifa' ni..pandang mana tu?

ha! macam tu la..kan bagus..comel jer..hehe..

ni la baju ummi ngan abi bagi untuk syifa'..ni la hadiah dalam kotak tu..

eh iffah ni! ambik la hadiah tu..nak ambik kek plak..hehehe..

macam tu la..bertindak ikut arahan!

ha! ini lah hadiah baju buat iffah dari ummi ngan abi..samakan macam syifa'..

ni pulak..buku yang mak lang ngan ayah lag bagi..nanti syifa' baca ye..

adush! sakitnyer..achikk!!! tajam la scarf ni..hahaha..

scarf dari achik buat syifa'..

scarf dari achik buat iffah..

keesokannya (hari ini), syifa' bergambar dengan baju dan hadiah2 yang syifa' dapat..bukan apa..nak buat kenangan..kenangan pertama dalam hidup syifa'..indahnyer..erm, dah 1 tahun dah syifa'..rasa macam tak percaya je..kejap je masa berlalu kan..


mana yang comey?baju ke syifa'?mestila dua2..nnt merajuk plak ummi ngan abi tu..

eh..mana hadiah syifa?ummiii, mana hadiah syifa'..

"kat atas kerusi tuuuu! cuba syifa' tengok," jerit ummi..

syifa' dengan topi..

camne nak baca ni??abiiiii..ajar la syifa'..

merenung masa hadapan..

wah, khusyuknyer baca buku..

"A=ayam.. B=bola.. C=cawan.. ummiiii, D apa???"

semoga syifa' berperibadi mulia seperti yang terdapat dalam buku ni..

oklah, syifa' dah ngantuk ni..letih dah tangan ni menaip dari tadi..akhir kalam dari syifa', time kasih kepadaMU Ya Allah atas kurniaan yang tidak terhingga..insyaAllah, syifa' akan cuba sedaya upaya syifa' untuk menjadi yang terbaik buat mereka..syifa' akan menyayangi dan menjaga mereka selagi hayat syifa' masih dibadan..syifa' terlalu sayangkan mereka Ya Allah..Kau berkatilah kami..Kau redhailah kami..Kau ampunilah segala dosa kami..Kau tetapkanlah hati kami di atas landasanMu..Moga di syurgaMU kelak kami bertemu..aminnn Ya Rabb..

perkenankanlah doa syifa' Ya Allah..syifa' mengharap hanya padaMU..

sekian, wallahu a'lam..wassalam..

16 comments:

  1. Alahai..
    Nangis2 smpai Syifa' bce doa...
    Moga doa Syifa' dimakbulkan oleh Allah..
    amien..
    Sayang Syifa'..! ^_^

    ~MEMBURU CINTA HAQIQI~

    ReplyDelete
  2. mak lang pun saayang syifa'..tapi mak lang lagi sayang baby dalam perut ummi..hahaha, jangan dengki..

    ReplyDelete
  3. ek elleh..
    achik plak lg syg tuan punye perut tu...hehe..

    ~MEMBURU CINTA HAQIQI~

    ReplyDelete
  4. hehe..lawak la mck2 syifa' ni..abi plak, sibuk je..ala, ummi kata, tak kisah la plg sayang yang mana, sebab, kami sekeluarga paling sayangggg kat semua..semua sayangggg..muahhh2..

    ReplyDelete
  5. ala syifa' bucuk ni...jgn la merajuk pulak ye..abi pasti rindukan syifa' bila abi ke UK nanti..huhu..

    ReplyDelete
  6. abi pasti juga rindukan ummi..huhu

    ReplyDelete
  7. aik?
    bukan g skali ke nnt???

    ~MEMBURU CINTA HAQIQI~

    ReplyDelete
  8. mana ada..6 bln selepas tu br kakak pi.

    ReplyDelete
  9. hehe..apa la achik ni..tu pun tak tahu..hehe..buat abi, suka lah tu, pi sorang2 dulu..nak enjoy lah tu..

    ReplyDelete
  10. oic..
    mnelah achik tau..

    ala...msti abg long tak seronok nnt..
    sbb blh jumpe skjp je baby no2 (insyaAllah)..huhu..

    ~MEMBURU CINTA HAQIQI~

    ReplyDelete
  11. ntah sempat tgk atau taknye baby tu..tapi yg pasti ummi syifa' kene bertarung keseorangan la..takpe syifa' blh temankan ummi tu....

    ReplyDelete
  12. abi tak suka la gi sorang2..nak je bwk ummi & syifa' bersama..tp apakan daya..huhu

    ReplyDelete
  13. abi..ummi kata abi mestila kena dcc ummi masa bersalin nanti..abi kan tak pi lagi masa tu..abi ni, sedih ummi abi cakap macam tu..syifa' pun sedih..uwaaaaa..

    ReplyDelete
  14. ayok, abg long...tak tau..
    kakak dah ngajuk..
    cepat pujuk...

    ~MEMBURU CINTA HAQIQI~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...