Kentang Putar Ummiey



Salam buat semua tetamu2 ummiey..syukran coz ziarah blog ummiey yang tak seberapa ni..udah lebih seminggu ummiey tak update blog..macam2 alasan lah akan keluar..hehehe..btw, suka sangat, akhirnya, rajin juga jari2 ummiey ni nak menekan huruf2 di keyboard ummiey ni..

oklah, utk hari ini, ummiey nak kongsikan resepi kentang putar..heheh..ummiey ni amat2 lah suka makanan yang berunsurkan kentang..hehehe..paling suka, of course lah kentang putar n cheezy wedges..sodapnya..ehhehe..bagus ummiey!! makan byk2 kentang tu..biar bertambah comel!!! hehehe..

Hurm, ummiey cari resepi ni kat Google..tapi, cam besalah kan, ummiey suka m'jadikan hak cipta sendiri..hehhe..coz ummiey byk ubah dari resepi asal..biar sesuai dengan selera ummiey..so, jadilah ia 'Kentang Putar Ummiey'..heheheh.. 

hehe, seperti biasalah, ummiey ni selalu kuar topic kan..takpe..kita berkongsi pengalaman masing2..tak salahkan..hurm, berbalik kepada topik asal kita tadi, Resepi Kentang Putar Ummiey..

ok, shall we start now? Yes!!!! (jawab pengunjung2 blog ummiey)..heheh..juz kidding..okeh, nak buat kentang putar ni, ada 2 step la..satu, nak buat kentang putar tu sendiri..kedua, nak buat kuah dia..kedua2 step ni, ummmiey buat serentak..

A) Kentang Putar:

Bahan-bahan: 
 
- Kentang (6 biji)
- Susu segar (1 susu besar je ummiey guna..patutnya resepi asal dalam 5 sudu..hehe..tapi ummiey tak suka susu..so, ikut selera masing2 lah ye..)
- Mentega (1 sudu besar)
- Garam (secukup rasa)
- Lada hitam yang di bland (1/2 sudu kecil sahaja..ummi isi sikit je coz anak2 ummi suka kentang putar..so, terpaksa lah isi sikit..klu tak, ummiey isi lebih ckit..ikut situasi masing2 lah ye..)


Cara-cara:
 
1) Potong dadu kentang dan rebus dengan air.. air tu biar sama paras dengan kentang, lebih sikit la..tambah garam sikit masa rebus..rebus hingga air kering..bukan rebus sehingga HANGIT plak..heheh..
2) Then toskan..kemudian lenyek sehingga hancur..sebab tu lah kena potong dadu..senang proses nak melenyek nya..heheh..ekceli, boleh je nak guna hand mixer..
3) Kemudian masukkan susu dan mentega.. gaulkan sehingga sebati..
4) Lastly, masukkan garam secukup rasa dan juga lada hitam..
5) Siappp!! Tunggu nak dicurahkan dengan kuah lada hitam nyaa..


B) Sos Lada Hitam:


Bahan-bahan: 
 
- Air (3 cawan)
- Bawang Holland (Bawang besar yang warna kuning tu..1/2 biji je..pastikan yg besar tau..klu bwg tu kecil skit, guna je lah sebiji..)
- Serbuk Pati Ayam (1 1/2 sudu besar)
- Mentega (2 sudu besar)
- Tepung Gandum (1 1/2 sudu besar)
- Sos tomato (1/2 sudu besar)
- Sos tiram (1/2 sudu besar)
- Garam (jika perlu)
- Lada hitam yang di bland (1 sudu kecil)


Cara-cara:
 
1) Masakkan air, serbuk pati ayam dan bawang yang dipotong dadu..Biarkan sehingga mendidih.. Then kecikkan api, biarkan selama 10 minit.. Kemudian tapis dan ketepikan dulu..kita nak guna air rebusan itu shj tau..jgn tersilap plak..bwg yang disimpan, air yg di buang..heheh..
2) Okeh, skrg, gunakan kuali yang kering dan bersih..letakkan di atas dapur..tapi jgn buka api dulu..masukkan mentega dalam kuali..then buka api kecil dan kacau mentega sehingga cair..
3) Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil kacau.. kacau till tepung tu tak melekat di kuali (kiranya biar tepung tu sebati dgn mentega dan kelihatan sedikit cair..)
4) Then, tuangkan air rebusan tadi perlahan2 dan kacau till likat (hampir pekat)..ha!!!masa step ni, dah boleh besarkan sedikit api..tapi jgn besar sgt..apa yg penting, sederhana!!! (hehhe..jadi wonder pets sekejap)..
5) okeh, skrg boleh masukkan sos tomato dan sos tiram.. Kacau till pekat..
6) cuba rasa sedikit kuah tu..klu dah ok masin dia, tak perlu tambah garam.. If tak, tambahlah secukup rasa..
7) Lastly, masukkan bahan utama kita, iaitu sebuk lada hitam..kacau hingga sebati..
8) AlhamduliLlah..dah siap dan sedia utk dimakan..selamat mencuba..


* sepatutnya kena guna daun saderi..daun saderi ni dicincang halus dan direbus sekali pada step no 1..tapi, daun saderi takde masa ummiey pi beli..so, ummiey tak guna lah..tapi, sodap je rasa nya..macam KFC punya..

hehhe..ok, setakat ini dahulu resepi ummiey utk kali ini..sehingga kita berjumpa lagi dilain resepi..wassalam..



5 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...