Asam Pedas Ikan Patin


Assalamualaikum buat semua.. apa khabar?diharap semua sihat hendaknya..dah seminggu ummiey tak update blog..huhu..bukan tak nak update, tetapi, laptop ummiey baru siap di repair..heheh..wayer je pun..laptopnya ok je..heheh..pasni, anak2 ummiey dah tak merasa lah guna laptop ummiey..hehehe..hanya ummiey sahaja..sayang tuuu..b4 ni, laptop ummiey macam laptop mereka dah..almaklum lah, kanak2 zaman IT ni..huhu..

oklah, hari ini ummiey nak kongsi resepi Asam Pedas Ikan Patin.. Resepi ni ummi belajar daripada mak long ummiey.. Ghanu kite tu.. hehehe..hurm, Mak long ni kakak kepada ayah ummiey.. Ummiey terjatuh cinta dgn masakan ni masa makan ketika kenduri akad nikah sepupu (anak mak long)..sebaya dengan ummi..hehhe.. ekceli, resepi yang mak long ajar 'Singgang Ikan Patin'..tapi ummiey ubah sikit jadi 'Asam Pedas Ikan Patin'..

Sedappppp..tapi depend on orang jugak..ada yg tak suka ikan patin.. Tapi ummiey suka..klu buat gulai tempoyak, alamak, mesti la lagi sodap..tambah2 lagi klu pedas berapi extravaganza..hehehe..ummiey mmg suka sgt makan pedas..ikut lidah mak..hehhe..emak ummiey, neneknya org minang..jadi mengalir jugak lah darah minang dalam tubuh ummiey..heheh..

Hurm, sebut pasal pedas ni, famili ummiey mmg dah biasa makan pedas..hehe..lawak lak bila teringat kisah dulu2..masa mula2 keluarga ummiey dapat menantu..2 orang masa tu..suami ummiey, Ahmad Najmul Khairi n adik ipar, Mohammad Imran (suami kepada Mutmainnah)..klu mereka makan, mesti berpeluh jeruk kepedasan..hahaha..tapi skrg mrk dah pakar dah..heheh..takdelah macam dulu..heheheh..hahaha, terkeluar topic lah plak..okeh, kita kembali kepda topik asal kita, Asam Pedas Ikan Patin..

Bahan-bahan:

Bahan A (Bland)

- Bawang merah (3 biji if kecil..if guna bawang besar warna merah, juz separuh sahaja)
- Bawang putih (3 ulas)
- Lengkuas (sehiris)
- Halia (sehiris)
- Kunyit hidup (sehiris)
- Cili kering (9 tangkai) - P/S: klu nak buat singgang, yang ni tak perlu isi..
- Cili api (5 biji - klu nak ikutkan hati nak isi lagi byk..tapi kesian lak kat en hubby n anak2..heheh..)
- P/S: klu nak buat singgang, gunalah 9 biji..

Bahan B

- Ikan Patin (1 ekor - kerat 3 @ 4)
- Air (5 cawan)
- Bendi (ikut suka..heheh..)
- Daun Kesum (sedap klu byk..)
- Bunga kantan (separuh je..if tak nak pun takpe..)
- Tomato (1 biji - kerat 4)
- Asam keping (1 shj - jgn besar sgt n jgn kecik sgt..lauk ni best klu rasa msm2 ckit..)
- Garam n gula (secukup rasa)
- Perencah ayam (optional - if tak nak pun tak pe..)

Cara-cara:

1) Basuh ikan sehingga bersih dan gauklan dengan tepung gandum.. Perap lebih kurang 15 minit.. Ni petua nak hilangkan hanyir..
2) Tumis Bahan A dengan sedikit minyak sehingga naik bau..
3) Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih..
4) Masukkan kesemua bahan2 yg selebihnya.. Biarkan sehingga mendidih..
5) Lastly, masukkan garam, gula dan perencah secukup rasa..
6) Siap!!! Jom kita makan.. Sodap sih.

sekian dahulu daripada ummiey utk kali ini..selamat mencubanya..mmg sedappppp..ilal liqa'..wassalam..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...